10 Haziran 2013 Pazartesi

HAFTA SONU ANKARA KAÇAMAĞI


DİLEK ABLAM'IN  SOFRASI VE LEZZETLERİMİZ-1


Eniştem umreden geldi. Onu ziyaret için hafta sonu Ankara'daydık. Ablamla birlikte mutfağa girdik ve bu sofraları hazırladık.

MASADAKİ LEZZET TANELERİ

BAKLAVA YUFKASINDAN İRMİKLİ TATLI

CEVİZLİ BAKLAVA


ÇİKOLATALI SUFLE


SAC KAVURMASI



DİLEK ABLAMIN SOFRASI VE LEZZETLERİMİZ-2

MASADAKİ LEZZET TANELERİ

                                                    KUZU İŞKEMBE ÇORBASI


TAVUKLU BAMYA YEMEĞİ


FIRINDA SEBZELİ TAVUK


SEMİZOTLU VE DEREOTLU CACIK


PİRİNÇ PİLAVI


KAYMAKLI KÜNEFE


Ablamın evi Ankara'nın güzide semtlerinden biri olan Batıkent de bir sitenin içindedir.Ben onun evini çok beğeniyorum.Sessiz,sakin  şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzak kafanı dinlemek için kalacağın çok güzel ve nezih bir ortam.Bende gitmişken bu fırsatı değerlendirip bol bol fotoğraf çektim ve sizlerle paylaşmak istedim.





İŞTE BURASIDA RENGARENK ÇİÇEK BAHÇESİ






























6 Haziran 2013 Perşembe

ÇİLEK SOSLU ÇİKOLATALI SUFLE


Geçenlerde Canım oğlumun okuluna eşimle birlikte ziyarete gittik. Bende gitmişken onlara bir güzellik yapayım diye düşündüm.Mutfakta ne yapayım diye düşünürken sağolsun Sevgili Oktay Usta imdadıma yetişti. Çikolatalı Sufle yaptığını gördüm.Bende çocukların seveceğini tahmin ederek sufle yaptım ve  okula götürdük.Oğlum koridorda bizi görünce hemen boynuma atladı,çok mutlu oldu.Sufleleri Öğretmenimizin yardımıyla sınıfa dağıttık.İnanın bütün sınıf bir tane daha diye bağırdı, bende söz dedim.Nasiplenmeyen kimse kalmadı.Onlarda bizde çok mutlu olduk.Çocuk sevindirmek çok önemli bir iş bence.Amacım da onları sevindirmekti ve bunu başardım..Ne mutlu bana......... 


Malzemeler
  • 125 gr bitter çikolata
  • 150 gr. tereyağ
  • 1 sb un
  • 6 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1,5 sb toz şeker
  • 1 yk. sıvıyağ
  • 1sb. çilekli sos
Üzeri için
  • Pudra şekeri
Yapılışı
İlk olarak tereyağını ocağa koyup eritirken içine bitter çikolataları ekleyip kaynamasına izin vermeden biraz karıştırıp içine unu ilave ediyoruz 1-2 dk. kadar pişirip altını kapatıyoruz.Diğer tarafta yumurtalar ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.Yapmış olduğumuz çikolatalı karışımdan azar azar bu karışıma ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz.Sonunda iki karışımda iyice karışmış oluyor.Yağlamış olduğumuz sufle kaplarının içine yarısına kadar bu karışımı dolduruyoruz.Benim birgün önce pazardan aldığım çileklerin kalanlarını değerlendirmiştim.Nasıl oldu derseniz eğer; çilekleri önce bir tel süzgeçten geçirdim sonra içine 1 yk. şeker atarak ocakta pişirip,sizin anlayacağınız ev usulu çilekli sos yapmış oldum.Yapmış olduğum bu sostan üzerine 1 tatlı kaşığı ekleyip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 8-9
dk.pişirdim.Suflelerimiz  servise hazır. Üzerine pudra şekeri dökerek ikram edebilirsiniz.Afiyet olsun.

4 Haziran 2013 Salı

LİMONLU KREM KARAMELLİ KEK


Özel günlerde ve davetler de mutlaka yapmanızı tavsiye edeceğim harika bir kek........Yapımı sakın gözünüzü korkutmasın sonucu muhteşem bir kek sevdiklerinizle biran önce bu lezzeti tatmaya ne dersiniz....

Malzemeler

Kek için;

  • 3 yumurta
  • 1 sb toz şeker
  • Yarım sb sıvıyağ
  • Yarım sb süt
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 3 yk. kakao
  • 1 limon kabuğu
Kremi için;
  • 4 yumurta
  • 3 yk. toz şeker
  •  1 limon kabuğu
  • Yarım kg.süt
Karameli için;
  • 1 sb şeker
Yapılışı
Dibi kalın bir tencerede şekeri sıvılaşıp rengi kararana kadar eritin.Dikkat edin  demir kaşık kullanmayın. Karameli teflon bir kek kalıbına döküyoruz.Daha sonra kremini hazırlıyoruz.Yumurta ve toz şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz.Üzerine kalan malzemeyi ekleyerek iyice karıştırıyoruz.Fakat kremanın fazla köpürmemesi için sadece çırpıcı kullanmanız gerekli.Yapmış olduğumuz kremayı önceden de belirttiğim gibi  standart teflon bir kek kalıbına döküyoruz.Kek kalıbı kelepçeli yada silikon olmamasına özen gösterelim.Çünkü kek fırında benmari usulu pişecektir. Fırını önceden 175 derecede ısıtıyoruz.Bir yandan da kek için yumurtaları ve toz şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Daha sonra kalan malzemeleri ekleyin ve kaşıkla iyice yedirene kadar karıştırın.Bu karışımı da kek kalıbındaki kremanın üzerine dökün. İçinde su bulunan fırın tepsisi içine oturtup fırına  öyle koyun.İlk 25 dk. fırının kapağını asla açmayın.Kek altta kalacak krema üste çıkacak.Sakın endişe etmeyin.Pişerken adı üstünde Allah'ın takdiri krema altta kalıyor,kek piştikçe üste çıkıyor.Yaklaşık 40-45 dk. pişiyor. Kürdanla pişip piştiğini kontrol edebilirsiniz.Kek piştiyse kreması da pişmiş demektir.Servis yapmadan önce kekimizi oda sıcaklığına getirip,  kalıbından çıkarmadan 1 gece buzdolabında bekletiyoruz.Servis yapmak istediğimizde keki servis tabağına ters çeviriyoruz.Eğer çıkmazsa bıçakla kenarlarından çizin.Bir iki  kere kek kalıbına vurun çıkar.Dilimleyerek servis yapın.Afiyet olsun. 

VİŞNELİ TRUFF


Haftasonu bir akşam oturmasına davetliydik.Gideceğimiz ailede bizim çok sevdiğimiz ve değer verdiğimiz dostlarımızdı. Genellikle davet edildiğim yerlere giderken eğer zamanım olursa  hazır almak yerine kendim evde yapmayı daha çok tercih ederim.Ortak görüştüğümüz diğer arkadaşlarımızda gelecekti.Ben hem onları mutlu etmek hemde  yaptığım farklı lezzetleri onlarla paylaşmak adına vişneli truff yapmaya karar verdim.Yapımı çok kolay özellikle belirtmek isterim,hiç uğraştırmıyor.Benim trufflarım gecenin gözdesiydi herkes çok beğendi ve tarifini istedi.Mutlaka tatmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler

  • 1 pk kakaolu kek
  • 1 pk krema 200 ml
  • 1 kalıp bitter çikolata 80 gr
  • 1 kase antep fıstığı
  • 1 kase hindistancevizi
  • 1 glazür çikolata 
  • 1 kase kakao
  • 1 kase çekirdeği çıkartılmış vişne
Yapılışı
İlk olarak kremayı hafif ateşte kaynamayacak kadar ısıtıyoruz.Ocaktan alıp içine bitter çikolatayı parçalayıp eriyene kadar karıştırın Üzerine kakaolu keki parçalayıp dökün ve yoğurun.Biraz buzdolabında bekletin elinize yapışmaması için.Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortasına vişne koyarak yuvarlayın.Bu topları ister toz fıstığa ister hindistancevizine yada glazür çikolataya bulayarak evinizde hangisi varsa, ben tek tek hepsine buladım.Trufflarınızı buzdolabında bekleterek muhafaza edin.Dolaptan çıkarıp servis edin.Afiyet olsun.

YAZ MÜCVERİ


Yaz mevsimi gelince çarşı, pazar canlanır.Renk renk meyveler ,sebzeler doldurur tezgahları.....Yine bir gün pazardan aldığım tüm sebzeleri tezgahın üzerine koydum ve düşündüm acaba hepsini bir arada kullanarak farklı bir tarifi nasıl bulurum diye ki  internette Sevgili Tijen Hanım'ın mücveri dikkatimi çekti.Gerçekten bol sebzeli harika bir yemekti.Tamda benim aradığım bir tarifti ellerine sağlık çok beğendim ve hemen yaptım.Eşim,oğlum ve ben çok beğendik.Hatta kokusu gitmiştir diye alt kattaki komşuma da götürmüştüm.Bugün geldi teşekkür etti ve tarifini istedi.Eğer çocuklarınız ya da eşiniz sebze yemeği sevmiyorsa mücverde kızartarak yemelerini sağlayabilirsiniz...


Malzemeler

  • 1 patlıcan rendelenmiş
  • 1 kabak rendelenmiş
  • 1 iri patatesrendelenmiş
  • 1 kase rendelenmiş kaşar
  • 1 iri kırmızıbiber doğranmış
  • 1 kuru soğan ince ince doğranmış
  • 5-6 adet mantar ince dilimlenmiş
  • 1 dilim beyaz peynir
  • 2 yumurta
  • 5 yk un
  • Bir tutam dereotu,maydonoz.nane ince kıyılmış
  • Karabiber,pulbiber,tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Derin bir kasenin içinde yumurtalar çırpılır üzerine un ekleyerek tekrar çırpılır.Kalan bütün malzemeler de eklenerek karıştırılır.Kızgın yağda kızartılır.Afiyet olsun.

KÖZ PATLICANLI MANGAL SALATA


Adını da malgaldan aldığı gibi bu salatada bulunan (közlenmiş olan) bütün malzemeleri mangalda közledimde yaptım.Sizler şartlar elvermezse evde ocakta közmatik üzerinde yapabilirsiniz.Ama mangal ateşinde közlenmiş sebzenin de tadı farklıdır, sizler de hak verirsiniz umarım.Bu arada  özellikle közlenmiş patlıcanın çok önemli bir faydası olduğunu Derya Baykal'ın programına gelen bir doktordan duyunca sizlerle paylaşmak istedim.Çünkü bizler halk arasın da patlıcanın hiçbir faydası yok ama alışkanlıklarımızdan vazgeçemediğimiz için tüketiyoruz diye yanlış bir bilgi var.Oysaki bağırsakları temizleyen,arındıran bir özelliği varmış. Pikniklerde ve diğer zamanlarda yemeklerinizin yanında yer alacak harika bir lezzet.......

Malzemeler
  • 4  közlenmiş bostan patlıcan
  • 3 közlenmiş kırmızıbiber
  • 2 iri közlenmiş kuru soğan
  • 3 diş közlenmiş sarımsak
  • 2 domates
  • 1 salatalık
  • Bir tutam ince kıyılmış dereotu,nane,maydonoz
  • Zeytinyağ,tuz
Yapılışı
Patlıcanlar,soğanlar ,domatesler, kırmızıbiberler,sarımsaklar ve salatalık doğranır.Kalan malzemelerde içine karıştırılarak iyice harmanlanır.Salatamız servise hazırdır.Afiyet olsun.

COOKİE


Televizyondaki yemek programlarını  kaçırmamaya özenle dikkat ederim.Yeni tarifler, yeni lezzetler keşfetmeye bayılırım.Yine birgün televizyon  izlerken Soframız programında Mehtap Hanım yaparken gördüm(ellerine sağlık) çok hoşuma gitti ve hemen tarifini alıp denemek için arşivdeki tariflerimin içine attım.Demek ki nasip bugüneymiş.Tadına bakanlar çok beğendi içinde kakao yerine çikolata bulunması ve iri iri ceviz parçacıkları kurabiyeye harika bir tat vermiş .Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler

  • 100 gr tereyağ
  • 1 kalıp bitter çikolata(80 gr)
  • 1 sb şeker
  • 1 pk vanilya
  • 1sb un
  • 1 yumurta
  • 1 kase ceviz
  • 1 kase damla çikolata
Yapılışı
İlk olarak tereyağ ve bitter çikolatayı benmari usulu eritiyoruz.Biraz soğuyunca içine şeker ve yumurtayı ekliyoruz ve blendır ile iyice çırpıyoruz.Üzerine un,vanilya ve kabartma tozu karışımını ekliyoruz kaşıkla iyice yedirerek karıştırıyoruz.Son olarakta iri çekilmiş ceviz ve damla çikolatamızı ekliyoruz ve yumurta büyüklüğünde parçalar alarak, yuvarlak  silindir gibi  yassı şekiller vererek yağlı kağıt serili tepsimize araları açık geniş  boşluklar koyarak diziyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dk.kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.

2 Haziran 2013 Pazar

ISPANAKLI MANTARLI KREP

Soframın en doyurucu ikramıydı diyebilirim.Akşam yemeği olduğu için tercih etmiştim ki iyiki yapmışım tam isabet oldu arkadaşlarımda çok beğendi ikinciyi bile isteyenler oldu desem asla abartmış olam.Hemen tarifini istediler.Yalnız sizlerde benim gibi sıcak sıcak ikram ederseniz daha iyi olur çünkü kaşarlar arasından öyle bir sünüyorku anlatamam, tatmak lazım diye düşünüyorum.Haydi krep severler mutfağa........

Malzemeler

Krep için;
  • 2 yumurta
  • 2 sb süt
  • 1 çb sıvıyağ
  • 1 sb un
  • Tuz,kekik,pulbiber
İç malzemesi için;
  • 1 paket mantar
  • Yarım kg ıspanak
  • 1 iri soğan
  • 3 yk sıvıyağ
  • Kaşar peynir
  • Tuz,karabiber,pulbiber
Yapılışı
Krep  için öncelikle yumurtalar iyice çırpılır.Ardından un ve diğer malzemeler karıştırılarak tekrar çırpılır.yağlanmış teflon tavaya dökülür kabarıp göz göz olunca ocaktan alınır,kalanıda aynı şekilde teker teker pişirilir. İç malzemesi için doğranmış soğan biraz kavrulur ve içine iri doğranmış mantarlar bir iki dolandırdıktan sonra iri doğranmış ıspanaklar da eklenerek kavrulur, ocaktan almaya yakın zamanda baharatlar eklenerek ocaktan alınır.İlk sıcaklığı gidince içine arzu ettiğiniz kadar kaşar peyniri rendeleyebilirsiniz.
Yapmış olduğumuz harcı kreplerin arasına koyarak sarılır.Üzerine bir dilim kaşar peyniri konularak önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar kızarana kadar pişirilir.Afiyet olsun.