31 Ocak 2011 Pazartesi

Elmalı Kurabiye

Malzemeler

Hamuru için;
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 damla limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin
İç Harcı için;
  • 3 adet büyük boy soyulmuş ve rendelenmiş tatlı elma
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1tatlı kaşığı tarçın
  • Alabildiği kadar un
Hazırlanışı;
Yumurta,şeker,yoğurt,limon suyu,vanilya,kabartma tozu ve yağ iyice karıştırılır.Ardından unu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ederiz ve 30 dk. dinlenmeye bırakırız.Diğer taraftan bir tavada elma,şeker ve tarçını elmanın suyu çekilene kadar pişirin.Cevizleri de ilave edip ocaktan indirin ve soğumaya bırakın.Hamurdan ceviz büyüklüğünde alarak elimizle yassılaştırıp arasına hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı koyun ve iki tarafıda ortada birleşecek şekilde kapatın.Yağlanmış tepsiye dizin 180 derece önceden ısıtılmış fırında beyaz kalacak şekilde pişirin.Servis yapmadan önce üzerini pudra şekeri ile süsleyin.

30 Ocak 2011 Pazar

Közlenmiş Kırmızı Biber Çorbası

Malzemeler
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış
  • Yarım tatlı kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ 
  • 4 su bardağı sebze suyu yoksa soğuk su
Hazırlanışı;
Öncelikle biberleri rondodan geçirin.Derin bir tencerede yağı kızdırın ve unları katıp biraz kavurun.Ardından salçayı,biberleri ve suyu ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın.Tuzu ve kekiği atın,bir taşım daha kaynayınca altını kapatın.Arzuya göre üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.
Not
Özellikle kırmızı biberin acısını tercih ederseniz lezzeti daha farklı olur.Çünkü içerken boğazınızda ateş topları patlaması gibi birşeyler hissedersiniz.Hasta iseniz terletip çabucak iyileştirir.Bol şifa kaynağıdır.



Karışık Pizza

 ÇOK LEZZETLİ VE OLDUKÇA BESLEYİCİ EV USULÜ  BİR PİZZA.

Malzemeler

Tabanı için; 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1 yumurta
  • 1 paket instant maya
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2  yemek kaşığı erimiş tereyağ veya  yumuşak margarin
Üst malzemesi için;
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Sucuk,salam,sosis
  • Mısır,siyah ve yeşil zeytin,mantar,yeşil biber ince kıyılmış
Sosu için; 
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen veya 2 dal taze fesleğen
  • 3 diş dövülmüş veya rendelenmiş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
Hazırlanışı;
 Sütü biraz ısıtıp taban için  hazırlanan tüm malzemeler karıştırılarak bir hamur yoğurulur ve 1 saat dinlendirilir.Mayalanan hamur dinlendikten sonra tepsiye yayılır ve 15 dk. dinlenmeye bırakılır. Hamurumuz dinlenirken bizde sosunu hazırlarız.Domatesler rendelenir ve diğer malzemelerle bir tavada pişirilip bir sos elde ederiz.Sos hamurun üzerine  yayılır.Kaşar peyniri rendesi konulur ve diğer malzemeler dizilir.Önceden
ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirilir.Hamurun bu kadar kabaracağını tahmin etmemiştim fakat mayalı olduğundan olsa gerek.Ama yumuşacık olması çok hoşuma gitti.

26 Ocak 2011 Çarşamba

Terbiyeli Köfte Çorbası


Malzemeler
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet büyük boy havuç küp küp doğranmış
  • 2 yemek kaşığı un
Köftesi için;
  • 200-250 gr. kıyma
  • 3 çorba kaşığı kırık pirinç
  • 2 çorba kaşığı ince bulgur
  • 1 orta boy rendelenmiş soğan
  • tuz,karabiber,pul biber,nane
  • 2 diş dövülmüş veya rendelenmiş sarımsak
  • 1 yumurta akı
Terbiyesi için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı;
Köfte için tüm malzemeler karıştırılır ve küçük küçük toplar yapılır.Köfteleri una bulayın.Derin bir tencerede sıvıyağı kızdırın ve havuçları kavurun.Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin,tuz atın ve kaynamaya bırakın.Bir taşım kaynadıktan sonra köfteleri içine atın.Karıştırmadan köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin.Yumurta sarısı ile limon suyunu çırpın, yemeğin suyundan birkaç kaşık alıp karışımı ılıtın ve yemeğin içine ekleyip karıştırın.Bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatın.